Harley-Davidson en politiemotoren

Harley-Davidson en politiemotoren hebben een grote gemeenschappelijke factor. In Amerika zijn namelijk tientallen jaren lang motoren van Harley-Davidson gebruikt voor de politiekorpsen. Het was eerder standaard dan uitzondering. Niet zo vreemd natuurlijk, want ieder land is toch trots op zijn eigen product. Chauvinisme zie je in ieder land. Daarnaast lenen Harley’s zich uitstekend om als politiemotor te fungeren. Ondanks hun afmetingen en gewicht zijn ze uiterst wendbaar. Goed, ze zijn wat breed, de draaicirkel is misschien wat groter en de topsnelheid is net echt geweldig, maar gemiddeld voldoen ze uitstekend, zeker in Amerika waar de wegen sowieso anders zijn dan in de rest van de wereld.
Natuurlijk is beheersbaarheid afhankelijk van de kwaliteiten van de berijders. Ik heb filmpjes gezien van agenten op Harley’s die met de motoren ‘speelden’ alsof het letterlijk kinderspeelgoed was.
Ook in Amerika zijn echter de politiemotoren voor een deel verdrongen door buitenlandse merken. Het blijven toch dure krengen, ook voor Amerika. Moto Guzzi en Japanse merken hebben een deel van de markt in handen gekregen. Komt de tijd van weleer nog terug? Waarschijnlijk niet, want politiemotoren zijn al snel duizenden dollars duurder dan de gewone uitvoeringen vanwege de specifieke aanpassingen.
Ook buiten Amerika zijn Harley-Davidson motoren gebruikt als politiemotor. De Belgische Korpsen hebben er jaren op gereden. Ze hadden de mooie bijnaam ‘De Zwaantjes’.
In Nederland is Harley-Davidson minimaal vertegenwoordigd geweest bij de politiekorpsen. Momenteel is er nog één Harley-Davidson motor in Nederland die alleen gebruikt wordt bij speciale gelegenheden zoals de H.O.G. Benelux-rallies waar de politie graag assistentie wil verlenen. Ik heb horen zeggen dat agenten in de rij stonden om daar dienst te mogen draaien. Deze motor is van ‘Team Blik op de Weg’.

Tussen Harley-rijders en de politie is altijd een vreemde band geweest. Ondanks dat onze motoren niet altijd aan de regelgeving voldoen en ondanks dat de Harley-rijders zich niet altijd gedragen en houden aan de regels en (verkeers)wetten is er vanuit de politie een grote tolerantie jegens Harley-rijders. We kunnen een potje breken. Ja, zelfs voor politiemensen is een Harley een bijzonder ding. Niet zelden wordt een Harley-rijder aangehouden puur omdat de politie graag even de motor wil bekijken. Er is maar één reden te bedenken waarom (motor)agenten geen moeite hebben met Harley-Davidson’s (rijders); zij willen zelf voor de dienst graag óók op een Harley rijden!!

Advertenties

Over Bikermaniac

Heb het altijd te druk. Waar is de tijd! Life is too serious, make fun!
Dit bericht werd geplaatst in Motor, Politie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Harley-Davidson en politiemotoren

 1. Rick zegt:

  https://www.ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl/wp-sites/aktueel/bike_nl/wp-content/uploads/2016/04/politie-zijspan.jpg Tot mijn grote verbazing lees ik dit. Verbazing? Ja gebleken is dat de Nederlandse dienders niet op HD willen rijden. De laatste FXRP’s saboteerde ze. HD verkocht ze aan Nederland met de hoop er meer te verkopen voor een super zacht prijsje. Zodanig dat als ze ingeruild werden voor nieuwe Ze Eigelijk bijna gratis al die Jaren hadden gereden.

 2. Rick zegt:

  Deze zogenaamde politie motor is een burgermodel omgebouwd door Harley World op tv geweest. Een politie HD heeft een extra letter in het frame. Mijn informatie is een hele andere. Misschien dat een enkeling er een keer op wil rijden. De laatste in Nederland rijdende HD’s de dienders deden er alles aan om ze stuk te krijgen, ze willen op het merk met de B rijden. Na de oorlog hate de Nederlandse diender dit merk van de bezetter. Blik op de weg (Leo de Haas )heeft deze motor naar mijn laatste informatie niet meer in bezit. Van wie hij wel is? Mooi verhaal: ik hoorde van een bronnen de HD fabriek dat er HD’s naar Brussel gingen bij de politie. Ik had de politie al eens gesproken daar kon iemand. Mijn vraag, klopt dit dat ze aan gekocht worden? Reactie:”Dat is dienst geheim hoe weet u dat”? ( was dus waar) Een week later zag iedereen ze rijden in Brussel ze waren er al hoezo dienst geheim? Staat ook op YouTube. Als iemand nog wat weet over politie Harley’s in Nederland Suriname de Antillen en Indonesië sub mail me. rooy@de-atlant.nl

 3. rick de rooy zegt:

  De hier besproken HD is geen politie motor maar een door Harley World omgebouwde burger motor.
  Een politie HD heeft een speciale letter in het frame.
  De motor is bij mijn weten van Leo de Haas (blik op de weg) .

  In Suriname, de Antillen (rijden ze nog) en Indonesie reden ook Nederlandse politie agenten op in Nederland achter gelaten HD’s .
  Ze werden per schip na te zijn gereviseerd in Den Haag naar de kolonieen verscheept.
  Grappig is het dat me 2 maanden geleden 3 van deze oude Nederlandse HD’s zijn aan geboden uit Indonesie.
  De HD’s lagen na de oorlog 3 m opgestapeld.

  De laatste politie HD’s waren de FXRP’s maar de agenten wilde geen HD rijden.
  Ze kiezen voor het merk met een B, dat was vroeger wel anders.
  Na de oorlog wilde helemaal niemand op een motor van de B ezetter rijden.
  Ze gaven de voorkeur aan een motorfiets van de bevrijder.

  Groeten,
  Rick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s