Japanse Harley (deel 5 van 7)

Deel 5 over het nieuws van de verplaatsing van de Harley fabriek naar India.

De verplaatsing van de Harley fabriek lijkt ons westerlingen allemaal onlogisch. Wij zien dat helemaal anders. Wij zien dat waarschijnlijk allemaal verkeerd. Wij hebben waarschijnlijk het volgende beeld.

India is een arm land. Wat is makkelijk geld verdienen? De productie in een duur westerse wereld verplaatsen naar een arm land met lage lonen. Zet maar een stel arme kinderen in de fabriek of vrouwen – want die verdienen waarschijnlijk ook niets – en je sleutelt zo een complete motor in elkaar voor laten we zeggen nog geen tiende van het uurloon bij ons.
En het vakmanschap dan, denk je misschien. Daar ben ik persoonlijk niet bang voor. Ten eerste is het assemblage en geen productie. De onderdelen worden dus gewoon in Amerika gemaakt (ehum… en enkele in de Aziatische landen). En ten tweede moeten we India niet onderschatten. Met zoveel inwoners en zoveel kennis vrees ik niet voor achteruitgang van de kwaliteit. Heb je trouwens wel vertrouwen in die vette hamburger etende vette Amerikaan die je motor in elkaar sleutelt???
Tuurlijk werken er geen kinderen in de fabriek. Ach, weet ik veel.

Nu de productiekosten enorm zakken verwachten we waarschijnlijk ook dat Harley vervolgens deze motoren weer gaat exporteren naar Europa en naar de States…. Allemaal erg zuur voor de voormalige Amerikaanse fabrieksarbeiders. Harley strijkt bakken met geld op met deze buitenlandse assemblage en misschien ooit ook wel met de productie. En merken wij daar als consument iets van? Zouden de prijzen dan echt dalen? “Nee”, hoor ik je al zeggen. En op termijn, gaan dan alle fabrieken weg uit Amerika? Schande!
Wat zijn we toch doemdenkers. De volgende keer laat ik je zien dat het allemaal anders in elkaar zit en dat de fabriek zelf daar heel anders over denkt.

Zie mijn eerdere berichtgevingen:
Deel 4
Deel 3
Deel 2
Deel 1
 

PS: in de titel staat de tekst ‘Japanse’ maar in feite wordt hier ‘Aziatische’ bedoeld.

Advertenties

Over Bikermaniac

Heb het altijd te druk. Waar is de tijd! Life is too serious, make fun!
Dit bericht werd geplaatst in Motor en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Japanse Harley (deel 5 van 7)

  1. Pingback: Japanse Harley (deel 6 van 7) | Bikermaniac's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s