Overname Indian door Polaris

Onlangs was er ‘breaking news’ in de Amerikaanse motorwereld. Polaris – het moederbedrijf van Victory –  maakte 19 april bekend dat Polaris Indian Motorcycles heeft overgenomen. Het bijzondere in deze is dat nummer 2 op de motorfietsmarkt nummer 3 heeft overgenomen, om zo een stukje dichter bij Harley-Davidson te komen.

Indian is niet het oudste Amerikaanse merk zoals wel eens wordt beweerd. Met de oprichting in 1901 – dus net 2 jaar eerder dan Harley-Davidson – is het echter wel één van de oudste motorfabrikanten. Na diverse faillissementen, overnames en een ellenlange concurrentiestrijd met vooral Harley-Davidson blijkt dat het legendarische Indian voor de zoveelste keer het slachtoffer is geworden van een recessie. De Amerikaanse motorbranche kampt al vanaf 2006 met heftige omzetvermindering hetgeen onder andere diverse custombouwers het hoofd heeft gekost. De recessie treft de gehele motormarkt. Harley-Davidson verwacht in 2011 een omzetvermindering van maar liefst 30 procent tov voor de recessie in 2006.

In de persconferentie van de overname van Indian wordt verteld, dat in Polaris de juiste partner is gevonden die na de herlancering van Indian in 2006 het werk kan voortzetten. Victory heeft een breed netwerk van dealers. Als je het mij vraagt kon de fabriek kiezen tussen een faillissement of de boel verkopen!

Indian was ooit ’s werelds grootste motorfabriek en wordt nog altijd gezien als een authentiek Amerikaans erfgoed.

Victory bestaat sinds 1998 en is dus relatief jong. Dit jonge motormerk maakt degelijke zware cruisers die vergelijkbaar zijn met hun grootste concurrent Harley-Davidson. Victory heeft ondanks een stijgende lijn in de verkoopcijfers echter maar één negatieve kant; niemand wil ze door het gebrek aan die typische Amerikaanse motorfietsstatus! In verhouding tot Harley-Davidson is Victory maar een kleintje en Harley-Davidson heeft er niets van te duchten. De overname van Indian kwam vast als een geschenk uit de hemel voor Polaris en de vraagprijs was vast een zacht prijsje. Polaris/Victory hoopt met deze overname een stukje van die typische Amerikaanse motorfietserfenis binnen te halen en zo tot de wereld van authentieke merken door te dringen. De Indian motorfietsen zullen gewoon naast de Victory modellen te koop blijven. Het tweede doel is met een grotere beschikbare markt een groter omzet potentieel te bereiken en dit betekent dat Victory een drievoudige toename verwacht in de verkoop van motorfietsen.

Advertenties

Over Bikermaniac

Heb het altijd te druk. Waar is de tijd! Life is too serious, make fun!
Dit bericht werd geplaatst in Motor en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.