Ode aan Dennis Hopper

Dennis Hopper debuteerde in 1955 op het witte doek met een bijrolletje in de film ‘Rebel Without a Cause’. Deze film maakte James Dean wereldberoemd.
Dean was daarbij zowel Hopper’s vriend als mentor. Hopper vertoonde opstandig gedrag, wat leidde tot een rol in de film die het symbool werd voor de seks’n’drugs’n’rock’n’pop-generatie.

Hopper schreef in 1969 samen met Peter Fonda de film Easy Rider. Peter Fonda vervulde net als Hopper de hoofdrolspeler in zijn eigen film. Hopper deed ook nog de regie en Fonda was de producent. De heren hadden aanvankelijk weinig idee waaraan zij begonnen. Ze hadden nog geen half miljoen dollar aan budget beschikbaar en een idee over motoren, een drugsdeal en een LSD-trip. De film werd echter een hit en bracht wereldwijd niettemin veertig miljoen dollar op en de bravoure van de twee outsiders brak het Hollywoodbastion open, iets waar een nieuwe generatie filmmakers van Martin Scorsese tot Steven Spielberg de vruchten van plukte.

Nadat Hoppers (allure)ster gedurende de jaren 70 behoorlijk doofde, maakte hij in 1986 een comeback als agressieve driftkikker in Blue Velvet. In 2001 had Hopper een rol in de televisieserie 24.

Het levensverhaal van Hopper telde maar liefst vijf huwelijken, zeven regies en ruim 130 film- en televisieoptredens. Tot de bekendste film waarin hij speelde behoorden: Apocalypse Now, Blue Velvet, Hoosiers Blood Red, Chattahoochee en Speed.

Hopper werd in 1970 genomineerd voor een Academy Award voor het schrijven van de film Easy Rider. In 1987 kreeg hij een tweede nominatie voor zijn bijrol in de film Hoosiers. Hopper kreeg meer dan vijftien andere filmprijzen daadwerkelijk toegekend, waaronder een Gouden Palm voor Easy Rider. Daarentegen kreeg hij in 1997 een (antiprijs) Razzie Award voor zijn bijrol in Waterworld.

Naast zijn filmwerk was Hopper ook actief als beeldend kunstenaar; hij werkte als fotograaf, kunstschilder en beeldhouwer. Hij maakte onder andere de hoes van de plaat River Deep – Mountain High van Ike & Tina Turner. In 2001 werd zijn werk tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Op 29 oktober 2009 maakte Hoppers manager bekend dat Dennis Hopper prostaatkanker had. Hij onderging verschillende behandelingen. Toekomstige
filmplannen werden uitgesteld. In januari 2010 werd bekend gemaakt dat Hopper niet meer te behandelen was. Op 26 maart van datzelfde jaar werd Hopper geëerd met een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame. Hopper overleed 1 jaar geleden op 29 mei 2010 in zijn huis in Venice in Californië.

Advertenties

Over Bikermaniac

Heb het altijd te druk. Waar is de tijd! Life is too serious, make fun!
Dit bericht werd geplaatst in Motor en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ode aan Dennis Hopper

 1. rick de rooy zegt:

  Jammer dat hij er niet meer is, hij heeft door deze film veel los gemaakt bij HD rijders (in de Dop).

  Jack Nickelson was ook niet bekend daar voor de film hij heeft ook veel te danken aan de film. Hij was ook niet bekend daar voor.
  De motoren die werden gebruikt in de film Easy riders waren (ex politie motoren).
  Om te film te maken zijn er vele van de los Angeles police department LAPD “gebruikt” total loss gereden.
  Ze waren toch bijna niets meer waard in die tijd.

  Er zijn meerdere ex politie motoren gebruik bij films.
  Elektra glide in bleu

  Maar ook voor andere doeleinden zijn ex politie HD’s gebruikt.
  Zelfs ex politie HD’s uit Friesland zijn om gebouwd tot ijsbaan schuivers (staat op You tube).

  Ook de bekende foto van “Ik Jan Cremer” is een politie HD uit Amsterdam.
  Hij heeft er meerdere gehad zelf naar Spanje mee genomen.

  Baanter (van de politie serie uit Amsterdam reed op een politie HD.

  Gr. Rick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s