Harley rijders zijn conservatief

Harley rijders zijn erg conservatief. Het liefste blijven we bij het oude. Modernisering hoeft niet. Maar als we terugblikken, zien we dat we dat toch geleidelijk ‘gemoderniseerd’ worden.
Onze generatie is opgegroeid met de Shovel. Shovels waren geweldig. Het waren echte Harley’s. Ze hadden bovendien een prachtig geluid. Dat ze olie lekten en niet betrouwbaar waren was niet belangrijk. Als je een Shovel reed was een echte biker. Shovels waren de standaard.
Toen de Evo kwam vond met dat maar niks. Veel te modern. Na van loop van tijd gingen echter Harley rijders steeds meer over op de Evo. De Evo werd geaccepteerd de Shovel verloor terrein en de Evo werd de nieuwe standaard.
Toen de Twincam verscheen in 1999 zagen we hetzelfde beeld. Men vond het maar niks. Veel te modern. En ook hier zagen we dat veel Harley rijders na verloop van tijd overgingen op de Twincam. De Twincam werd geaccepteerd en werd de nieuwe standaard.
Eind jaren 90 kwam Harley-Davidson met de eerste injectie motor. Injectie was maar niks. Het stationaire toerental was veel te hoog. Het liep niet lekker, vond men. Carburateurrijders zweerden bij een carburateur motor. In de jaren 2000 schakelde Harley-Davidson van lieverlee over op injectie voor alle modellen. Injecties kregen de overhand en injectie werd de nieuwe standaard.
In de jaren 2000 werden de eerste politiemotoren uitgerust met ABS. Das toch veel te modern voor een Harley, was de mening van menig Harley rijder. Het zijn toch geen Japanners? Sinds 2009 werden steeds meer modellen uitgerust met ABS. Uit veiligheidsoverwegingen zie je nu nog weinig weerstand tegen ABS. Over een paar jaar hebben alle motoren ABS. ABS wordt de nieuwe standaard.
In de jaren 2000 is men ook begonnen met cruise control op enkele modellen. Das toch niks zeker. Het is toch geen Goldwing! Maar ook hier geldt, iets wat de overhand krijgt, wordt de nieuwe standaard. Binnen een paar jaar hebben alle motoren een cruise control. Cruise control wordt de nieuwe standaard.
Alarm, hetzelfde geval. Alle motoren zijn sinds enige jaren standaard uitgerust met alarm.
Je ziet, de modernisering gaat geleidelijk, maar het is een feit. Wat voor moderne dingen kunnen we allemaal nog verwachten op Harley’s in de toekomst al dan niet vanwege wettelijke regelgeving verplicht? Fluoriserende strepen en kleding? Automatische snelheidsbeperking/regeling? Geluidsbeperkingen? Toerenbegrenzer voor in de steden? Traction control? Handvaten- en zadelverwarming? GPS? Airbag? Airco? Beenkappen? Automatische remsystemen bij gevaar? Automatische hulpoproep bij ongelukken? En last but not  least, Waterkoeling? En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Het klinkt allemaal ‘afschuwelijk’, maar als we de lijn van modernisering doorzetten zullen alle motoren en dus ook Harley’s in de (verre, verre!) toekomst behoorlijk veranderen. Geniet nog maar even van je oude vertrouwde ‘potatoe brommer’!

Advertenties

Over Bikermaniac

Heb het altijd te druk. Waar is de tijd! Life is too serious, make fun!
Dit bericht werd geplaatst in Motor, Verkeer en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s