In memoriam of Walter Davidson

De grootouders van de Davidsons emigreerden in 1857 met het gezin van acht kinderen vanuit het stadje Brechin in noord Schotland naar Milwaukee, WI USA. Zoon William huwde daar met Margaret McFarlane. Dit echtpaar kreeg naast de zonen William jr, Walter en Arthur, die (mede) tot de oprichters van Harley-Davidson behoren, nog drie andere kinderen.

Walter Davidson werkte aanvankelijk als treinmachinist in Kansas. In 1903 schoot hij zijn broer Arthur en vriend William Harley te hulp bij de ontwikkeling van de eerste motor en de testritten. Als testrijder behaalde hij ontelbare successen in competities en races. Walter werd in 1907 president en algemeen directeur. Het bedrijf had toen al 36 man personeel in dienst. In 1908 reed de toen nog onbekende Walter met het evenzo onbekende merk Harley-Davidson mee in een betrouwbaarheidsrit en een zuinigheidsrit waar hij maximaal scoorde. De dolenthousiaste pers dook er op en Harley-Davidson werd plotsklaps nummer EEN van de Amerikaanse motormerken.

Walter was een charismatische ondernemer met een overdonderende persoonlijkheid in combinatie met bescheidenheid, humor en vakmanschap. Hij was een echte tycoon en zijn vaderlijke houding werd bewonderd, gevreesd en zelfs gehaat.
Een van de meest controversiële ideeën, was dat van de absolute merkentrouw. Walter was van mening en eiste dat, alle motorfietsdealers geen andere producten zouden verhandelen dan die van een enkele fabrikant. De concurrenten, waaronder onder andere Indian, Excelsior en Cleveland, zwichtten onder zijn druk en gingen akkoord met deze zware regel, die in geheime besprekingen werd bepaald. Voor Walter gold merkentrouw als een belangrijk motief om te overleven. Dealers zagen het vaak anders in die tijd en het gaf veel weerstand.

Het was Walter die het familiebeleid had uitgestippeld en hoewel zijn compromisloze beslissingen vaak haaks stonden op de wensen van de dealers en hun klanten, dienden ze steevast het belang en het welzijn van het bedrijf Harley-Davidson. Zijn persoonlijke stijl van leidinggeven weerspiegelt zich in de faam van Harley-Davidson. Terugkijkend op wat er is geworden van alle grote namen in de Amerikaanse motorfietsindustrie, kan men zich alleen maar verbazen over Walter’s rechtlijnige houding, die zo vaak is afgespiegeld als dom, koppig en oneerlijk. Hij was een onkreukbaar perfectionist en iemand die oog had voor het grotere plaatje en de toekomst. De geschiedenis heeft zijn gelijk gekregen.

Walter overleed aan oververmoeidheid en een leverkwaal. Hij behoorde tot de meest invloedrijke persoonlijkheden binnen de Amerikaanse motorindustrie, waar hij posities bekleedde binnen de AMA en onder ander lid was van diverse Company ’s.
Walter werd 66 jaar. 7 februari 2012 is het precies 70 jaar geleden dat Walter Davidson overleed.

Advertenties

Over Bikermaniac

Heb het altijd te druk. Waar is de tijd! Life is too serious, make fun!
Dit bericht werd geplaatst in Motor en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s