Orange County Choppers (OCC)

Nu het programma American Chopper van de buis – euh, ik bedoel flatscreen – wordt gehaald kan ik eindelijk wat aandacht schenken een OCC. Al die tijd had ik er geen zin in. Begrijp me goed, het maken van de motoren in het programma vond ik leuk, maar het hele soap gebeuren interesseerde me geen zier. Schreeuwlelijk Paul kan voor mij part door zijn chopperd zakken… Ik ga wat dieper in op het bedrijf OCC.

Paul Sr. Teutul is ooit begonnen met het bouwen van motorfietsen in de kelder van een smederij. Kort daarna verhuisde Paul naar een ander pand en vestigde in 1999 samen met zijn zoon Orange County Choppers.

Via een foto van de markante Paul kwam Discovery Channel op het spoor van deze oer biker. Discovery Channel was op zoek naar een custombikeshop voor een programma, dat later American Chopper zou gaan heten. Paul werd gecontracteerd en het programma American Chopper verscheen van 2002 tot 2012 op de buis. In het programma werd getoond hoe vader en zoon custombikes in elkaar sleutelden. Miljoenen mensen keken er wereldwijd na. Het programma was een regelrechte hit, een kijkcijferkanon. Het was zelfs Amerikaans grootste reality-serie. Dankzij dit TV-programma raakte OCC in een stroomversnelling. OCC is uitgegroeid dankzij een enorm goede marketing. Die big Paul Sr. is zo gek nog niet. Hij mag dan wel een lompe knoest wezen, maar weet wel een goed winstgevend bedrijf op te zetten.

Door de enorme winst kon het bedrijf investeren in een uitgebreid machinepark. Daarmee waren zij weer in staat bijzondere dingen te maken, wat weer de originaliteit van OCC ten goede kwam. Een voorbeeld is een dure computergestuurde CNC freesbank. Simpel gezegd werkt zo’n freesbank als volgt. Je ontwerpt met een cadprogramma een 3D model. Dit model stop je in de freesbank samen met een blok aluminium en vervolgens wordt haarscherp uit dit blok een onderdeel gefreesd zoals een wiel. De ontwerper bepaald dus het design en is niet afhankelijk van de beperkingen van de freesbank.

freesmachines

Een andere machine is de zogenaamde computergestuurde watersnijder. Watersnijden is een techniek, waarbij met een zeer fijne waterstraal onder hoge druk wordt gesneden. Omdat watersnijden een koude techniek is, blijft het materiaal spanningsvrij, treedt geen vervorming op van de structuur en wordt bovendien zeer precies gesneden. Waterstraalsnijden leent zich voor vrijwel alle producten: voor zeer harde materialen zoals staal (tot 100 mm dik!), maar vooral ook materialen, die niet hittebestendig, zeer dun of zacht zijn (bijvoorbeeld rubber, schuim- of celrubber).

watersnijder

OCC staat bekend als custombikebouwer met unieke en originele vormgeving. Motoren hebben vaak een thema, die veelal in opdracht van bedrijven zoals Snap-On Tools gemaakt worden voor promotiedoeleinden. Er zijn ook diverse motoren gebouwd voor een goed doel (Liberty Bike) of uit eerbetoon (Jet Bike). Er was een goede wisselwerking met het bedrijfsleven en diverse stichtingen. Bedrijven wilden graag dat OCC een motor voor hen ontwierp en uiteraard was OCC niet de beroerdste om daaraan mee te werken.

Veel mensen denken dat OCC alleen specials maakt. De TV-series geven immers dat beeld.  We zien slechts een handvol mensen aan de motor sleutelen. Maar omdat de vraag naar motoren sterk steeg was OCC en ook andere custombouwers gedwongen om serie motoren te gaan maken. Het bedrijf groeide in één jaar uit van 3 naar 50 man personeel en moest daarna 2 keer verhuizen naar een groter onderkomen. Het grootste deel van het personeelsbestand maakt dus gewoon seriemotoren.Orange-County-Chopper-building

Wat veel mensen ook niet weten is dat OCC ook onderdelen verkoopt. Met name zelf ontworpen wielen en andere losse onderdelen kunnen bij OCC gekocht worden.

Wiel

Dankzij de enorme groei heeft de merchandise ongekende vormen gekregen. De kledinglijn is zeer uitgebreid. De Teutuls schromen er zelfs niet voor om zelf te poseren in de kleding, maar met zo’n getatoeëerde anabole steroïden lichaam is dat natuurlijk niet verwonderlijk. Naast kleding is er natuurlijk nog veel meer zoals: video’s, boeken, hondenriemen, knuffels. Als het verkoopt, brengen zij het op de markt. Het succes van Orange County Choppers was groot. Het bedrijf verdiende ooit meer aan de verkoop van merchandise dan aan motoren. De naam OCC stond op meer dan 70 verschillende producten, die allemaal onder licentie verkocht werden.Paul

Toen kwam de recessie in 2006 en het bedrijf OCC kreeg net als andere custombouwers flinke klappen. Het personeelsbestand kromp en het aantal dealers in de USA daalde dan 3 naar 1. In Canada zijn nog altijd 5 dealers  en in Australië en Beijing China 1 stuks.

De eeuwige ruzie tussen Paul Sr. en Jr. leidde uiteindelijk tot een breuk. Junior begon voor zich zelf met het bedrijf Paul Jr. Design. Ellenlange processen volgden over de hoogte van het bedrijfsaandeel van Jr. Door de recessie was de waarde van het bedrijf aanzienlijk geslonken. Net als zoveel andere custombouwers was het bedrijf over de top heen. Mensen houden vanwege de recessie de hand op de knip voor slechtere tijden en investeren niet zo makkelijk meer in een custombike van 30.000 – 100.000 dollar/euro. Het is ook nog maar de vraag of de topjaren ooit terug komen.

Voor meer informatie over OCC zie hun website.

Neem eens een kijkje met streetview in de straat waar het bedrijf staat.

Over Bikermaniac

Heb het altijd te druk. Waar is de tijd! Life is too serious, make fun!
Dit bericht werd geplaatst in Custombouw, Model, Motor en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s